onsdag 18 mars 2009

Peking

I den kinesiska huvudstaden kan man finna allt mellan några av världen mest kända byggnadsverk, uppleva en av världens äldsta kulturer, se stora klyftor mellan samhällsklasserna och åtnjuta fantastisk inhemsk mat.
Mitt i allt detta finns det ändå plats för några små överraskningar.


Peking är en STOR stad. Man får tillryggalägga väldigt långa sträckor till fots varje dag och ett par bra skor kan vara att rekommendera. Som tur är så är det dock ganska lätt att hitta och ta sig runt. Alla (iaf nästan alla) skyltar är översatta till engelska och även all information står skriven på engelska så det är inga större svårigheter att navigera sig fram genom den gigantiska stadskärnan. Stadskärnan som är så stor att det nästan inte spelar någon roll hur långt du går eller transporterar dig, du kommer helt enkelt inte utanför den.
Älskar man mat och då speciellt asiatiska rätter är Peking platsen man ska åka till, här kan man äta sig enormt mätt på riktigt god mat med tillhörande dryck och för det betala någonstans mellan 25-50 kr. Det tar ett litet tag innan man lär sig vilka rätter som är goda eller ej på menyn som för övrigt är ganska likvärdig på de flesta resturanger. Menyer är en av de få saker som ofta inte är översatta på ett mer internationellt språk och är man inte är försiktig så kommer kyparen småleendes in med en rykande het kokande kittel med inälvor. Vilket inte är det mest aptitretande. Inälvor lyckades jag och mitt sälskap för övrigt beställa in inte en utan två gånger under den 10 dagar långa vistelsen. Överlag är ändå matupplevelsen mycket god.
Peking är också en stad med väldigt många sevärdheter; förbjudna staden, temple of heaven, himmelska fridens torg, sommarpalatset, kinesiska muren och det nyaste tillskottet i listan den olympiska parken, för att nämna några. Varje sevärdhet tar också oftast minst en halv dag att ta sig igenom även om man lätt kan spendera mer tid på varje ställe. Ska man till muren får man dock se till att undvara en hel dag.
Kineserna har också en egen kalender till skillnad mot den internationella som de flesta andra använder. År 2009 visade denna kinesiska kalender att nyåret skulle infalla den 26:e Januari. Det kinesiska nyåret firas med en en veckas långa festligheter som många väljer att spendera med nära och kära. Det som nära och kära verkar tycka är roligast att göra när de är tillsammans är att skjuta raketer och fyra av smällare. Under en veckas tid så sköts det konstant 24 timmar om dygnet och det finns inte en droppe till överdrift när jag säger att man verkligen fick passa sig med var man satte ner fötterna på gatan för att inte sluta livet med en smäll. Mitt på gator och trottoarer lades det ut diverse explosiva pjäser så att bilar och fotgängare helt enkelt fick vänta på en lucka i fyrverkerierna för att kunna ta sig vidare. Larmen på de parkerade bilarna tjöt så det stog härliga till och det var inte ovanligt att se ett butiksbiträde mitt under öppettid ta en paus för att kliva ut på trottoaren och avfyra några raketer någon meter från porten för att sedan gå in igen och fortsätta arbeta.
Peking är nog den galnaste staden jag varit i och kommer man dit som västerländsk så får man uppleva något som är väldigt långt ifrån den kultur och seder man är van vid. Hur kaotiskt, konstigt, farligt och annorlunda den än må vara så går det inte att undvika att samtidigt älska det.


Fågelboet.


Himmelska fridens torg.


Här innanför finns "förbjudna staden".


Världens längsta mur.


Kina är stolta över sitt OS och det märks.


Under det kinesiska nyåret smäller det lite överallt.


Att se upp med var man trampade var ingen överdrift, helt plötsligt kunde det bara explodera rakt framför fötterna.


Pekings städare hade mycket att se fram emot...


...men elektriker måste ändå vara det värsta jobbet.

Inga kommentarer: