måndag 9 mars 2009

Moskva

Ryska huvudstaden, renligheten är påtaglig, man kan också varje dag se flera hundra arbetare i sina gula västar hacka, skrapa och skyffla is, sanda och plocka skräp. Fasaderna är vackra och alltid rena, ofta täckta med vackra målningar men även gigantiska reklamskyltar som lockar med klockor från Rolex eller dyra parfymer.
Moskvas metro är världskänd. Troligtvis den vackraste av alla på planeten som dessutom är byggd av kvinnor. Här kan man spegla sig i golvet som lyses upp av stora lampkronor hängande i taket. Det finns inte en antydan till klotter eller annan förstörelse trots att den varje dag transporterar fler människor än London och New Yorks tunnelbanor tillsammans. Tågen är ganska ålderstigna men de gör sitt jobb.

Staden är ett center av sevärdheter och monument, här finns Röda Torget, Kremlin, Lenins musuleum, diverse monument till minne av andra världskriget och även flera konstgallerier.
Rysslands stolthet över att ha slagit tillbaka Tyskarna under andra världskriget är något som märks över hela staden och det finns många statyer på tappra generaler och andra betydelsefulla personer under kriget.

Att ta sig runt med hjälp av engelska språket är inte det enklaste, här pratar nästan ingen engelska, bara ryska. Dessutom så används lite annorlunda bokstäver i landet och det är nästan ingen ide att försöka förstå sig på skyltar, varken på restauranger eller efter gatorna. Det finns dock vissa som kan lite engelska och även om de inte är lika gästvänliga som i vissa andra kulturer så går det alltid att krångla sig fram och få lite hjälp.

Moskva är en av världens största huvudstäder men känns lite förbisedd som resmål för en turist. Jag medger att jag själv var lite reserverad till att besöka detta land men bortsett från byråkratin för att ra sig in i landet och bristen på engelska kunskaper hos befolkningen är det en mycket trevlig stad med en intressant historia och mycket sevärdheter.

Moskva är helt klart värt ett besök.


Moskvas metro som troligtvis är världens vackraste och dessutom transporterar fler människor varje dag än Londons och New Yorks tillsammans.


Renhållningen är helt superb, varje dag kan man se flera hundra oftast kvinnliga arbetare som skrapar is, sandar och håller gatorna rena och snygga.


Souvenirer kan man köpa överallt. De ryska dockorna kommer i alla möjliga skepnader, Beckham, Obama, Blair, Beatlesmedlemmarna mm.


Moskvas absoluta mittpunkt, släng ett mynt över axeln och din önskan skall slå in.


Röda torget och Saint Basil's Cathedral

Inga kommentarer: